Og det gør du også selv.
Vi er som mennesker som udgangspunkt bange for at miste vores tilknytning til andre mennesker, og derfor har du lært dig selv en adfærd, som gør at du kan føle dig knyttet til andre mennesker. Den adfærd er sikkert rigtig fin og kan være til gavn for både dig og din omverden, men den er højst sandsynligt en modereret udgave af dig.
Formålet med at lave en modereret udgave af dig selv, har været at blive elsket og det er der god mening med. MEN, hvis det betyder at der er dele af dig selv, du holder tilbage på (og det er mit gæt, at det er der), fordi du på et tidspunkt tidligt i livet har konkluderet, at det kunne verden ikke lide, så er der dermed også et stort potentiale gemt i netop den del af dig, som du af forskellige årsager ikke har haft lyst til at vise.
Din talentpakke har du fået ved fødslen, og den måde du er endt med at anvende dine talenter på, afhænger ligeledes af hvad du har oplevet i din opvækst og hvilken adfærd du er blevet anerkendt for at have. Din talentpakke er din værktøjskasse, men den måde du forvalter dine talenter på, har rigtig meget at gøre med, hvordan du er blevet mødt i dine talenter, og hvad du har oplevet ”virkede” positivt på dine omgivelser.
I den sammenhæng er du sandsynligvis også kommet til at overspille dine talenter (at have dem i ”over-use” som jeg plejer at sige) eller underspille andre af dem, så de er kommet i ubalance. De kan derfor arbejde imod dig i stedet for at arbejde for dig. Hvis det er tilfældet, går opgaven derfor på at få balanceret brugen af dine talenter.
For at få balanceret dine talenter, er der noget du skal gøre mere af (som du har haft gemt for omverdenen), og noget du skal gøre mindre af (fordi du er blevet anerkendt for det og derfor overbruger dig selv her). Du skal altså lære at skrue op og ned for dine talenter. Når du får balanceret dine talenter, er det til gengæld helt magisk, da en balancering af dine talenter føles som at vende dine svagheder til styrker.
I balanceringen af din talentpakke, er der en række processer som du skal igennem. Fordi hvis du blot kunne skrue op og ned, så havde du gjort det for længe siden. Der hvor du mærker din talentpakke støtter dig, skal du selvfølgelig ikke gøre noget, men der hvor du kan mærke, at du overkompenserer (og derfor ikke helt er dig selv) eller der, hvor du har skruet ned for dig selv (for at undgå at være for meget eller forkert), skal du have skruet op.
Der er selvfølgelig mange veje til Rom, men jeg arbejder som regel med flere af nedenstående med mine kunder, når deres talentpakke skal balanceres:
- At turde give sig selv lov
- At afdække og lære at dække egne behov
- At afdække egne grænser og lære at sætte grænser
- At afdække frygtstrategier og aflærer dem
- Arbejde med dine skyggesider eller det du har modstand på
Ovenstående er måder at sætte dig selv fri på. Jeg oplever nemlig at netop det at sætte dig selv fri og fokuserer på dine styrker, er præcis det der skal til for at komme i kontakt med dit fulde potentiale og bringe dig selv i spil. Undersøgelser viser desuden, at det også er det, som gør dig mest lykkelig 😊
God arbejdslyst!